indledning

Hastigheden på en hjemmeside kan være ret afgørende for at brugeren mister tålmodigheden og trykker tilbage knappen. Dog er det meget branche specifikt og har du et unikt produkter der er værd at vente på kan det være af mindre betydning.

Ikke desto mindre bør det prioriteres.

Da http2 protocollen har ændret en del ved hvordan der bør optimeres så er der udspecificeret om det er et http1.* trick da http1.* trick kan sløve en http2 optimeret side ned.

Her er den ultimative liste til at optimere din side

Tilføj cache headers på resource filer

css, js, font, woff, jpg, png, wmf, mpg, html osv. er eksempler på statiske filer der bør have cache control headers. Css filer som opdateres regelmæssigt kan have en leve tid på 7 dage og billeder som aldrig opdatere kan have på 90 dage.

læs her hvordan cache control opsættes og få et færdigt copy and paste eksemepel.

Forklaring på .htaccess og hvad den bruges til

Aktiver https og udnyt muligheden for http2

http2 er version 2 af http protokollen og er bred understøttet blandt alle browsere idag. http2 giver rigtig god mulighed for at hastigsoptimere levering af resourcer. Filer kan bla. leveres parallelt og så er protokollen bare hurtigere.

Test din side her for at se forskellen

Tving website til https

Sikre een https version af siden

Håndter 404 fejl korrekt

Send ikke 404 trafik til forsiden, det belaster unødvendigt serveren. Opret istedet en dedikeret 404 side til at håndterer fejlen og i bedste fald en statisk html side.

Billede stier som ikke fungere kan også sendes til et 404 billede.

Aktiver gzip encoding på serveren og komprimer filer

Som standard er en server typisk ikke opsat til at komprimer data når det sendes fra serveren. En alm. html fil kan komprimeres 2-10x og der er derfor 2-10x mindre data at sende. Det er på bekostning af cpu resourcer men det er godt givet ud.

Statisk cache af filer istedet for dynamisk rendering

Istedet for at compile hver side ved hvert request så skal siden laves som statisk og leveres til brugeren som vil speede det gevaldigt op. Det betyder at hver gang der tilgåes f.eks. forsiden så bliver data hentet fra databasen, behandlet via koden og så leveret til brugeren. For en dårligt optimeret siden kan dette tage 1-10 sek. hvorimod en statisk version kan leveres på 0,2 sek.

Statisk cache kan bygges på mange måder f.eks. igennem w3 total cache på Wordpress, en varnish cache foran serveren eller nginx cache.

Benyt CDN på statiske filer

Statiske filer såsom billeder, js og css filer kan med fordel lægges på et cdn netværk. Et cdn netværk består af servere overalt i verden som hjælper med at levere den statiske fil så tæt på brugeren som muligt. Derudover er serverne optimeret til kun at gøre netop dette.

Stackpath er eksempel på et godt cdn netværk.

Alternativt til cdn kan man benytte en nginx server på samme webserver til at levere statiske filer for at optimere levering og reducere belastning af egen server.