facebook

Tak for din besked!

Vi har modtaget din besked og vil vende tilbage hurtigst muligt.

Menu
Kontakt os:
+45 71 74 28 28

Statamic CMS - det moderne CMS valg

Når det nu ser ud til at alle bruger WordPress, hvorfor så overhovedet bruge andet? Det og meget mere kan du læse om her i vores deep-dive på Statamic.

Udgivet:

Statamic - hvad er nu det for noget?

Statamic er et content management system (CMS) designet til at gøre det nemt for virksomheder at opbygge, administrere og vedligeholde en professionel hjemmeside. Når det nu ser ud til at alle bruger WordPress, hvorfor så overhovedet bruge andet? Du vil igennem dette indlæg nok sammenligne Statamic som løsning med WordPress?

Er du ude efter en løsning, hvor du bare installerer et tema og en pagebuilder - så er det nok WordPress du skal vælge.

Men, hvis du ønsker at bygge og vedligeholde et website, der kan tilpasses til den måde din virksomheder tilpasser sig på, så fortsæt med at læse. Her vil vi nemlig fremhæve og forklare hvordan Statamic kan spare dig penge, holde hjemmesiden mere sikker, foretager ændringer til dit indhold hurtigere end noget andet CMS, og hvorfor valget på vores eget site også faldt på Statamic.

Fleksibilitet

Statamic giver udviklere mere kontrol over struktur og indhold af deres hjemmeside eller applikation. Det bruger flat file storage, hvilket betyder, at indholdet gemmes som simple tekstfiler i stedet for i en database. Dette kan gøre det nemmere at administrere og organisere indhold, og det eliminerer også behovet for en database, hvilket kan gøre hjemmesiden nemmere at implementere og skalere.

Statamic giver dig mulighed for at opbygge multi sproglige hjemmesider, så du kan nå ud til en bredere målgruppe (kræver en licens - se mere længere nede). Multisites funktionaliteten er tænkt ind i Statamic helt fra start, hvilket gør redaktør oplevelsen til en leg.

Brugervenlighed

Statamic har et brugervenligt grænseflade, der er designet til at være intuitivt og nemt at bruge, selv for ikke-tekniske brugere. Dette kan gøre det til et godt valg for virksomheder eller organisationer, der selv skal administrere deres eget indhold, men ikke har meget teknisk ekspertise.

Eksempel på et editor setup for en collection i Statamic.

Tilpasning

Statamic har et fleksibelt og kraftfuldt skabelonsystem, der giver udviklere mulighed for at tilpasse udseende og funktionalitet af deres hjemmeside eller applikation. Det integrerer også med forskellige front-end-biblioteker, som yderligere kan forbedre design og funktionalitet af hjemmesiden.

Her ses et eksempel på Statamic's livepreview editor:

Der er en rigtig lækker indbygget livepreview editor i Statamic, så du nemt kan se hvordan dine ændringer til indholdet ser ud.

Focal point

I media manageren er der indbygget en smart funktion, der gør det nemt at fortælle hvor fokus på billedet skal være, således at uanset beskæringen (som sker via kode din udvikler laver) har fokus lige det sted du ønsker, ligesom det også er nemt at ændre filnavnet eller endda helt erstatte et uploadet billede.

Du kan nemt indsætte et focal point på dine assets

Sikkerhed

Statamic er bygget med fokus på sikkerhed, og det har en række funktioner og bedste praksisser på plads for at beskytte mod almindelige sårbarheder. Dette kan gøre det til et godt valg for virksomheder eller organisationer, der har brug for at beskytte følsomme data eller der håndterer store mængder brugergenereret indhold.

Top 3 grunde til at Statamic er mere sikker end WordPress

  1. De fleste website hacks sker gennem SQL injections. Som standard benytter Statamic slet ikke en database, hvilket eliminerer denne type angreb.

  2. Langt de fleste funktioner du har behov for når der skal bygges et website bliver vedligeholdt af et core team hos Statamic. Der er altså ikke behov for 40-50 forskellige plugins af forskellige programmører.

  3. Statamic er bygget på Laravel, der er generelt set bliver anset for at være det mest sikre og vedligeholdt PHP framework i dag, hvor WordPress oftest sammenlignes med ny vin på gamle flasker (en kodebase tilbage til 2005)

Ydeevne

Statamic er bygget på Laravel, som er kendt for sin stabilitet og ydeevne. Dette betyder, at Statamic-drevne hjemmesider og applikationer muligvis er hurtigere og mere pålidelige end dem, der er bygget med WordPress. I kontrolpanelet er der adgang til at styre din sides cache. Det er nemt at rense cachen, men også at "varme den op".

Det er nemt at rense cachen, men også at "varme den op".

Minimalt behov for plugins

Der er faktisk kun benyttet et plugin på vores egen side - Google's recaptcha (gratis). Alt andet har kunne lade sig gøre med den indbyggede funktionalitet. Det betyder også at der er mindre at vedligeholde fremadrettet.

I WordPress kan du snildt have behov for ti eller flere plugins bare for at have det samme udgangspunkt som det der følger med i Statamic som standard.

Omkostningerne er få

Okay, så langt så godt. Men hvad med omkostningerne? Hvad koster Statamic?

Det kommer an på dit behov. Det er nemlig sådan at Statamic kommer i en gratis udgave og i en betalt udgave. Den betalte koster i skrivende stund $259 (engangsbeløb). Denne giver dig adgang til en hel række fordele, som bl.a. adgang for flere brugere, rollebaseret adgang, automatisk commit til git (versionsstyring) og meget andet.

I WordPress er det ikke ualmindeligt at du betaler til forskellige pluginudviklere - enten som engangsbeløb eller sågar årligt (Elementor Pro, eksempelvis)

Opsummering / TL;DR

Så grunden til at valget for vores nye hjemmeside faldt på Statamic kan opsummeres i følgende punkter:

  • Høj hastighed - der er faktisk kun behov for caching af statiske filer.

  • Høj brugervenlighed - et moderne og brugervenligt kontrolpanel.

  • Faste designrammer - alle redaktører kan skabe indhold uden at tænke på om fonts, farver osv.

  • Sikkerheden er i top, da der ingen database er.

  • Lang levetid uden at skulle bruge den store energi på vedligehold.

  • Rollebaseret adgang, Kontaktformularer og mange andre ting - uden behov for installation af plugins.

  • Bagved ligger Laravel - mulighederne for udvidelse og/eller integration bliver uendelig (Laravel er tilmed kendt for sin robusthed og evne til at skalere).

Der er så meget mere at snakke om (og indlægget kan løbende blive udviddet). Men har du lyst, sidder vi gerne klar for at tage en snak om hvorvidt Statamic kunne være en løsning for jer.

Læs også mere om Statamic på Statamic.com hvor du også kan læse en dybere gennemgang af forskellen mellem Statamic og WordPress

Rigsarkivet

Lad os arbejde sammen om at bygge noget stort!

Bliv en af vores samarbejdspartnere og lad os bygge fede løsninger som skaber værdi for jer og jeres kunder.

Udgivet:

Bliv kontakt af os